CatalÓ  |  Castellano

Servei de Ginecologia
Hospital Universitari Vall d'Hebron
└rea Materno-Infantil

Passeig de la Vall d'Hebron, 119-129 - 08035 Barcelona
TelŔfon: 93 489 30 00
info@ginecologiavhebron.com
Unitats > Cirurgia Endosc˛pica ginecol˛gica > Histerosc˛pia diagn˛stica
Cirurgia Endosc˛pica ginecol˛gica
Histerosc˛pia diagn˛stica

Introducciˇ a la Histerosc˛pia diagn˛stica

La histerosc˛pia Ús una tŔcnica endosc˛pica que ens permet visualitzar, diagnosticar i realitzar bi˛psies i petites intervencions a l'interior de la cavitat uterina. L'instrument que utilitzem Ús anomenat Histerosc˛pi, el qual Ús un prim tub (5,5 mm. de diÓmetre extern) prove´t d'una cÓmera de TV. i un canal de treball que ens permet utilitzar un fi instrumental amb el qual podem tallar i extreure teixit de l'interior de l'˙ter. El medi que s'utilitza generalment per distendre la cavitat uterina i poder visualitzar-la correctament Ús sŔrum fisiol˛gic. Presenta un sistema de flux continu (irrigaciˇ i succiˇ) que permet distendre i al mateix temps netejar l'interior de l'˙ter eliminant possibles sagnats.

 

Indicacions

Per mitjÓ de la Histerosc˛pia podem extreure p˛lips endometrials, petits miomes submucosos, alliberar adherŔncies, realitzar bi˛psies dirigides, extreure DIUS i restes ˛ssies (post avortament) com tambÚ posar dispositius a les trompes per esterilitzaciˇ definitiva (ESSURE). La Histerosc˛pia ens permet diagnosticar malformacions uterines, lesions premalignes (hiperplÓsies) i malignes aixÝ com practicar bi˛psies dirigides de les mateixes. Tot aix˛ realitzat de forma ambulat˛ria, en consulta externa i en pocs minuts.

 

Contraindicacions

La histerosc˛pia diagn˛stica estÓ contraindicada la histerosc˛pia en casos de:

- Infecciˇ pŔlvica recent
- Gestaciˇ
- Sagnat actiu

 

Preparaciˇ

La preparaciˇ prŔvia consisteix en prendre un analgŔsic 2 hores abans de la histerosc˛pia i un relaxant via sublingual mitja hora abans. La pacient es colĚloca en posiciˇ ginecol˛gica, es procedeix a la desinfecciˇ de la vulva, perineu i vagina i s'aplica anestŔsia local.

 

Intervenciˇ

L'Histerosc˛pi s'introdueix a travÚs de la vagina i continua pel canal del coll uterÝ per finalment entrar a la cavitat. Distenem l'interior de l'˙ter amb sŔrum fisiol˛gic. Una bomba infusora controla la pressiˇ adequada. Primer valorem tota la cavitat, incloent les banyes i els orificis de les trompes. Observem si hi ha lesiˇ, les caracterÝstiques i l'amplitud de la mateixa. Es valora l'endometri (paret interior de l'˙ter) i es realitzen, si es creu convenient, bi˛psies dirigides.
L'exŔresi de p˛lips endometrials depŔn de la grandÓria dels mateixos i la seva amplitud. La exŔresi de miomes submucosos pediculats es pot realitzar si sˇn menors de 2 cms. La secciˇ o fragmentaciˇ de les lesions es pot realitzar amb mini-tisores o amb elŔctrodes bipolars (Versapoint). L'extracciˇ dels fragments es realitza amb una pinša d'agafada. Tot el material extret es remet per a estudi anatomopatol˛gic.

 

Consulta Alta Resoluciˇ (CAR)

La Unitat d'Histerosc˛pia compta amb una via rÓpida per citar els pacients que presentin metrorrÓgia postmenopausa o que el ginec˛leg de zona consideri que se li ha de realitzar una histerosc˛pia de forma preferent.

Trucant al telŔfon directe: 93 489 38 30 de 8.00 a 15.00 hores, se li indica la data per realitzar una Histerosc˛pia Diagn˛stica amb anestŔsia local.

La pacient ha d'aportar, el dia de la cita, un resum dels seus antecedents patol˛gics importants i haver signat el consentiment informat. A mÚs ha de prendre un analgŔsic dues hores abans (tipus ibuprofŔ 600 mg .).

Durant l'any 2009 es van realitzar 126 histerosc˛pies via CAR.