CatalÓ  |  Castellano

Servei de Ginecologia
Hospital Universitari Vall d'Hebron
└rea Materno-Infantil

Passeig de la Vall d'Hebron, 119-129 - 08035 Barcelona
TelŔfon: 93 489 30 00
info@ginecologiavhebron.com
Unitats > Cirurgia Endosc˛pica ginecol˛gica > Informaciˇ pacients > Patologia anexial benigna
Cirurgia Endosc˛pica ginecol˛gica
Patologies que es tracten amb tŔcniques endosc˛piques
Patologia anexial benigna

La patologia anexial Ús aquella que esdevÚ en els annexos uterins els quals corresponen a les trompes de Falopi i ovaris.

El terme massa anexial fa referŔncia al diagn˛stic, habitualment ecogrÓfic, de formaciˇ quÝstica o no a nivell dels ovaris i/o trompes de Falopi.

Actualment, la laparosc˛pia a la via d'abordatge quir˙rgic d'elecciˇ per al tractament de la massa anexial benigna.

A l'estudi d'una massa anexial, l'edat de la pacient, les troballes detectats en l'examen fÝsic, les caracterÝstiques ressenyades a l'ecografia ginecol˛gica i el valor dels marcadors tumorals -determinacions sanguÝnies- ens condicionaran el seu manipulament terapŔutic.

AixÝ, en determinades ocasions, el tractament quir˙rgic no serÓ necessari i nomÚs necessitarÓ un seguiment clÝnic-analÝtic peri˛dic (quists ovÓrics funcionals, quists simples de mida inferior a 5 cm)

En altres casos, quan hi ha una alta sospita de massa anexial maligna, la pacient serÓ derivada a la Unitat de Ginecologia Oncol˛gica per al seu tractament.

En els casos en els de massa anexial benigna o una sospita intermitja de malignitat, el manipulament terapŔutic el farem a la nostra unitat.
El tractament quir˙rgic, consistirÓ en l'extirpaciˇ ˙nicament de la massa anexial o bÚ, del/s annex/os en la seva totalitat, amb o sense bi˛psia intraoperat˛ria, en funciˇ de les dades de l'estudi preoperatori i de les troballes intraquir˙rgiques.
En el nostre centre en coordinaciˇ amb anatomia patol˛gica i amb l'equip d'oncologia ginecol˛gica podem realitzar estudi preoperatori de la lesiˇ per completar el tractament en el mateix acte quir˙rgic. En els casos seleccionats.

Gran part de les cirurgies laparosc˛piques practicades per patologia anexial benigna es realitzaran amb carÓcter ambulatori, Ús a dir, sense precisar ingrÚs hospitalari.

Massa anexial i gestaciˇ: A la nostra unitat, tambÚ portem a terme coordinats amb la Unitat d'Alt risc ObstŔtric, el manipulament terapŔutic de la massa anexial diagnosticada a la dona gestant. Per a aquelles masses annexials que precissesin de tractament quir˙rgic durant la gestaciˇ, aquest es realitzarÓ durant el 2n trimestre, sent la laparosc˛pia la via d'abordatge d'elecciˇ.