Català  |  Castellano

Servei de Ginecologia
Hospital Universitari Vall d'Hebron
Àrea Materno-Infantil

Passeig de la Vall d'Hebron, 119-129 - 08035 Barcelona
Telèfon: 93 489 30 00
info@ginecologiavhebron.com
Unitats > Ecografia Ginecològica > Presentació i activitat assistencial
Ecografia Ginecològica
Presentació i activitat assistencial
L'ecografia ginecològica

L'ecografia ginecològica és una tècnica que, mitjançant ultrasons, ens permet visualitzar els genitals interns de la dona.

Es realitza, preferentment, per via vaginal o via abdominal, sent menys freqüent la via transperineal o la transrectal.

Per via vaginal: s'introdueix un petit transductor a la vagina, no requereix preparació i cal bufeta urinària buida, és la via d'elecció.

Per la via abdominal: és necessària la ingesta d'un litre d'aigua, una hora abans de l'exploració. Es realitza quan: la pacient no ha tingut relacions sexuals, quan hi ha existència d'atròfia genital important o per valorar tumoracions ginecològiques superiors als 12 cm, en les quals la via vaginal perd definició.

L'ecografia no s'ha de realitzar anualment, la periodicitat la dictaminarà el ginecòleg i és d'utilitat en totes les unitats del servei de ginecologia: oncologia, ginecologia general, sòl pelvià, laparoscòpia i endoscòpia.

El Doppler permet analitzar la vascularització dels teixits, sent sospitós de malignitat en els casos de vascularització abundant i índexs de resistència baixos.

L'ecografia juga un paper fonamental en la detecció de patologia benigna i maligna en ginecologia:
com és patologia endometrial, miomes, estudi de masses annexials, valoració d'incontinència urinària i patologia oncològica. Sent fonamental el diagnòstic precoç, com en el càncer d'ovari.

Activitat assistencial

Activitat assistencial <veure pdf>